Vegetarisk moussaka
4 port
1 gul hackad lök
1 hackad vitlöksklyfta
2 dl sojafärs/ sojabönor
1dl vatten
(gärna färsk) koriander
salt
2 auberginer i tunna skivor
4 tomater
knappt 3 dl grädde/ sojagrädde (tjocknar lättare till sås)
1 ägg
salt och peppar
2 dl riven 17 %-ig ost
Fräs löken i olja i en kastrull. Tillsätt sojafärs och vatten. Koka ihop till en gröt, det tar ca 20 minuter. Klipp i koriander samt smaksätt med örtsalt.
Lägg auberginskivorna på en skärbräda, strö på salt och torka av vattnet som bildats. Vänd på skivorna och gör likadant på andra sidan. Stek dem i olja i en stekpanna.
Skiva tomaterna. häll grädden/sojagrädden i en kastrull. Rör samtidigt som såsen får koka i 5 minuter. Rör i ägg och ost. Hetta upp men låt ej såsen koka mer.
Varva färsröra, aubergine- och tomatskivor i en smord eldfast form. Bred på den vita såsen. In i ugnen i 225 grader i 40 minuter. Servera med sallad!