Folieinbakad lax till grillen

Ytterligare ett grillrecept som är himla praktiskt att ta med om du ska på utflykt, då du kan förbereda allt hemma.

1 portion:

1 portionsbit lax
1/3 citron
några gröna oliver
1/2 paket fetaost
Aliminiumfolie


Gör så här:
Skiva citronen tunnt och lägg ut skivorna på botten av en 30 cm lång foliebit. Lägg på laxen, som du har saltat innan.
Vik upp sidorna på foliet, men stäng inte igen. Väggarna ska agera stöd så att osten inte trillar av.

Hacka oliverna och lägg på toppen av laxen. Smula fetaosten och lägg ovanpå. Vik ihop foliet och lixom rulla ihop det på toppen av paketet, så att det blir lätt att öppna sen.

Nu kan du ta med ditt laxknyte i en plastpåse, ut och grilla.

Grilla i 5-10 minuter, beroende på storleken på din laxbit. Öppna paketet försiktigt och njut!

paprika/vitlök/basilikajärpar

Visst kan det kännas lite snopet som vegetarian i grilltider, men upp med hakan! Det finns mycket gott att grilla även till oss som inte äter kött! Här kommer receptet (samt serveringsförslag) på härliga järpar! Passar utmärkt att sätta på ett spett och grilla en ljummen sommarkväll.

(vet inte hur många personer detta blir till, du får avgöra lite själv hur mycket du äter):
1 paket hälsans kök rå sojafärs på block.
1 paprika, valfri färg
1 chilifrukt
2 vitlöksklyftor
1 näve färsk basilika
(ev) grillpinnar

Gör så här:
Tina sojafärsen så att den blir rumstempererad och klibbig. Lägg färsen i en bunke.

Tärna paprikan och chilifrukten fint och lägg ner i färsen. Hacka basilikan och lägg i även den. Pressa över de två vitlöksklyftorna. Blanda ihop färsen tills ingredienserna är jämnt fördelade där i.

Rulla bollar, lite större än köttbullar av färsen. Nu har du två alternativ:

1) Du klämmer till bollarna så att de blir avlånga och steker dem i stekpanna i cirka 6 minuter, tills de är genomstekta.

2) Du klämmer bollarna runt grillpinnar, så att de blir avlånga och inte trillar av. Du kan sätta fler järpar på samma grillpinne. Grillas tills järparna fått färg och är genomstekta.

Klart! Severa gärna med en klick gräddfil, en avocado, sambal olek och en god sallad!

Hallon/citronglass utan sötning

Ja, det är sant som dom säger (eller gör dom det?)! Hallonglass behöver inte sötas. Hallon i sig innehåller runt 4 gram kolhydrater per 100 gram, men ger en gudomlig smak! Här har ni sommarens säkraste kort när ni (och era sötsugna gäster) vill ha något gott att svalka er med!

4 portioner:

3dl vispgrädde
3 ägg
250g frysta hallon
1 citron
1 vaniljstång

Gör så här:
Skrapa ur vaniljstången ordentligt och lägg i en bunke. Knäck äggen i bunken och vispa fluffigt med elvisp.

Häll de frysta hallonen i en blender och häll över äggsmeten. Tvätta citronen noga och riv av skalet. Lägg citronskalet i hallon/äggblandningen och kör igång blendern. Mixa tills du får en ganska slät smet med lite större hallonbitar kvar. Här kanske du får stanna blendern då och då och peta med en sked så att allt blir mixat.

Vispa grädden i bunken och vänd ner hallon/äggsmeten ordentligt men försiktigt tills allt är blandat.

Ställ in bunken i frysen i ca2 timmar och återkom varje halvtimme (VIKTIGT) och vispa runt innehållet i bunken med en handvisp. Det kommer bli svårare och svåre ju mer glassen fryser, men gör så att du slipper isklumpar.

Färdigt! Servera med en klick vispad grädde och en kvist citronmeliss!

Smörgåstårta

Perfekt när det ska firas! Jag lovar att det är svårt för till och med icke lchfare att märka någon skillnad, om du inte säger någonting.

*En sats av brödigaste bröna i smörgåstårtevariant; RECEPT
*1/2 tub tartex, valfri smak
*2 dl skagenröra på kräftstjärtar; RECEPT
*2dl majonais
*10 körsbärstomater
*2 ägg
*10 cm gurka
*4 citronskivor
*3 blad av isbergssallad
*Några ostskivor
*1 kg räkor med skal
*dillkvist

Skala räkorna. Hårdkoka äggen, skala dom och skiva dom.

Skär botten i tre lika stora delar. Bre ett tjockt lager tartex på en av dom. Placera nästa längd på tartexlagret. Bre ut ett jämnt, tjockt lager skagenröra. Lägg på det sista lagret bröd.

Bre ut Majonaisen jämnt längs kanterna på tårtan. Bre det sista på toppen. Hyvla gurkan i runda tunna skivor och limma fast gurkskivorna mot tårtans kanter med hjälp av majonaisen. Det är snyggt att åta gurkskivorna sitta en aning omlott. Lägg salladsblanden jämt över tårtans topp.

Dela körsbärstomaterna på mitten och placera halvorna jämnt längs långsidorna på tårtans topp. Fyll mellanrummet som blir mellan tomaterna med äggen. Därpå täcker du äggskivorna med räkorna. Rulla små rullar av ostskivorna och pynta med dessa.

Skär ett snitt från kanten av citronskivorna, in till dess mitt och toppa skapelsen med dessa genom att vika en flik frammåt och en flik bakåt. Lägg på en dillkvist. Klart!

Skagenröra på kräftstjärtar

Eller smögenröra eller skaldjursröra eller vad du nu vill kalla det. Gotte i alla fall!

Denna satsen blir ganska stor, dela av efter behag och servera kanske i en avocado om morgonen?

*300Gram avrunna kräftstjärtar
*2dl creme fraische
*2msk majonaise
*skal från 1 citron
*saft från 1/4dels citron
*2 msk dill
*1 msk tångrom
*2 msk finhackad rödlök
*1 tsk riven ingefära

Blanda alla ingredienser i en skål, salta och peppra och låt stå i någon timme.

Lyxig Paella med skaldjur

Den här paellan är helt underbart fenomenal, gjord på blomkålsris!

ca6 protioner:

*1 stort blomkålshuvud
*1 skvätt vitt vin
*2 påsar saffran
*2 vitlöksklyftor
*1dl frysta, gröna ärter
*1 näve ärtskidor
*1 grönsaksbuljongtärning
*1dl svarta oliver
*1 grön paprika
*1 kilo räkor med skal
*300 gram kräftstjärtar
*salt och peppar
*olivolja
*en klick creme fraische
*1 citronklyfta per person

Skala räkorna och häll av spadet från kräftstjärtarna.

Skala, skölj och putsa blomkålshuvudet. Riv det så att blomkålen blir smulig. Koka upp en stor kastrull med vatten och salt. När vattnet kokar, häller du i blomkålssmulet och förväller det i någon minut. Häll av i durkslag.

Häll över blomkålen i en varm gjutgärnsgryta, eller kanske en wookpanna. Häll över lite olivolja, smula över en buljongtärning, pressa ner vitlöksklyftorna och häll på en skvätt vin. Blanda i Saffranen. Rör om väl och lått puttra i någon minut.  Salta och peppra.

Tärna paprikan och ha i tillsammans med ärtorna och ärtskidorna. Låt puttra ihop.

Toppa allt sammans med räkor, kräftstjärtar och oliver, låt det hela bli lite varmt, men blanda inte ihop allt.

Servera med creme fraiche och en citronskiva per person, gärna ett glas gott vitt vin till!

Brödigaste bröna

Dessa bröd är kanske bland det brödigaste jag har varit med om i lchfväg. Svårt att känna skillnad från riktiga bröd och passar utmärkt både som frallor, som grund i smörgåstårta eller som rostemackor!

För en plåt, ca 6 frallor: 

200grader ugn, 180grader varmluftsugn.

1,5dl Pofiber
3 msk fiberhusk
1 dl skalade hela sesamfrön
3 tsk bakpulver
1 nypa salt
3 ägg
1dl yoghurt
1,5 dl vatten


Blanda ihop alla torra ingrediendser i en skål. Tillsätt ägg, vatten och yoghurt. Låt svälla i ca 15 minuter.

För frallor: Rulla 6 stycken bollar av smeten, ganera med sesamfrön och grädda i 20 minuter på bakplåtspappersklädd plåt.

För smörgåstårtegrund: Klä en plåt med bakplåtspapper. Bre ut smeten jämnt med hjälp av en slickepott. lagret kommer bli ca 1 cm tjockt. Grädda i 12 minuter. Skär i tre lika stora delar och lägg ovanpå varandra med fyllning emellan.

För rostebröd: börja med grund för smörgåstårta, men skär istället i många fyrkanter i rostebrödsstorlek. Tag fram och rosta när andan faller på!



Kom ihåg att plocka bort brödet från plåten och låt det svalna helt på ett galler innan du gör något annat med det, på så sätt transporteras fukten bort och du slipper slemmigt bröd!

NY DESIGN!

Hej hopp! Till dig som brukar titta in här, och undrar vad i hela världen som har hänt, så vill jag lugna dig; du är på samma FettGott som du varit förr, men med en ny, lite mer spännande design!

Till dig som är ny vill jag säga Välkommen!

Jag har inte riktigt förstått att jag har läsare på den här receptsamlingen, för än ungefär nu. Och då blev det genast fart på mig. Jag har ju inte uppdaterat på något halvår och som sidan såg ut sen! Jag frächade upp litegrann formmässigt, och ska i dagarna sätta mig och uppdatera med ännu fler feta recept:)

Tänkte mig även att jag skulle lägga till bilder, och börja skriva recepten så att inte bara jag förstår, lite mer koncist :P

För min alldeles egna skull så har jag en till blogg. Veckans LCHF. Där lägger jag upp veckomenyer med länkar till recept. Den sidan (och även denna) fungerar bra i mobiltelefoner, så att man alltid kan ha med sig sin inköpslista. jag får helt enkelt börja blogga bättre där med!

http://veckanslchf.wordpress.com/
är adressen dit.

Om du inte vill titta där, så är du i alla fall varmt välkommen att gotta ner dig i mina recept här!

Allt gott/// Linnea

Broccolisoppa med räkor

Mättande soppa som går snabbt och lätt att svänga ihop för att imponera på någon;)

2-3 portioner:

*2 broccolihuvuden
*1 liten gul lök
*1 klyfta vitlök
*1 grönsaksbuljongtärning utan glutamat
*lite riven muskott
*0,7 liter vatten
*2dl grädde
*salt och vitpeppar, lite citronsaft.
*Räkor, gärna med skal som du skalar själv. ca 10 per person.

Gör så här:
Skär löken i mindre bitar, rensa, skölj och dela broccolin. Lägg allt i en stor kastrull och pressa över vitlöken. slå över vattnet och smula sönder buljongtärningen. Låt koka ca 10 minuter eller tills broccolin och löken mjuknat.

Ta av kastrullen från spisen och häll i grädden, riv över muskott, salta och peppra och skvätt i citronsaft efter smak. Gott är även att riva ner lite av skalet från citronen. Mixa allt sammans med stavmixer tills du får en rellativt slät soppa, om du vill ha den mer flytande så ha i en dl grädde till.

Skala räkorna. Häll upp soppan i skålar och toppa med de nyskalade räkorna, servera direkt!


Sojakyckling i currysås

4 portioner:

*1 paket hälsans kök sojakycklingbitar
*3 dl creme fraische
*mycket curry
*halv tsk spiskummin
*vitlöksklyfta
*några jordnötter om du vill
salt
peppar
soja


Stek sojakycklingen i lite soja, en pressad vitlöksklyfta, spiskummin och mycket curry tills de fått fin yta. Häll på CF och blanda om, låt puttra ett tag och smaka av med salt och peppar. Servera gärna med tex kokt broccoli och några jordnötter på toppen!

Omelette grundrecept

en portion:

2 ägg
2 msk vispgrädde
salt
peppar


vispa ihop ingredienserna med en gaffel i en bunke. Stek på ganska stark värme och lyft hela tiden in smeten under omeletten tills allt stelnat. Jag gillar den stekt på ena sidan och krämig, andra gillar att vända på den!

Kräftstjärtssås

*2dl creme fraische
*1 burk icas kräftstjärtar i lag utan smakförstärkare
*salt, peppar, dill

Blanda ihop cf med kryddor efter smak och avrunna kräftstjärtar.

Frukostmuffins

Bra att ha i kylen och bara ta med sig på morgonen.

Ingredienser

5 ägg
1 dl grädde
1 dl riven ost
salt
peppar
Något av följande: 1 dl smulad fetaost, soltorkad tomat, champinjoner, tärnad sojakorv, oliver etc. eller blanda hej vilt.

Gör så här

Vispa lätt ihop ägg och grädde. Tillsätt ost, ditt valda innehåll, salt och peppar.

Häll upp i 10 pappersformar som placerats i en muffinsplåt. Grädda i 175 grader mitt i ugnen i ca 20 minuter.

Mustig Böngryta

4 portioner

1,5 burkar sojabönor
1 grön paprika, strimlad
1 röd lök, hackad
1 chilifrukt, hackad
1 burk krossade tomater
2 msk olivolja
salt
1 tsk spiskummin
1 vitlöksklyfta
Färsk basilika
Fetaost




Tillagning

Hacka löken.Strimla paprikan. Dela chilipepparn och ta bort kärnor (beroende på hur starkt du vill ha det). Hacka den urkärnade chilifrukten. Hetta upp olja i pannan och fräs lök, paprika och chilipepparn lätt. Häll på bönor och tomater. Späd eventuellt med lite vatten. Salta och peppra och krydda med spiskummin och pressad vitlök. Låt puttra tio minuter under lock. Rör i finhackad basilika. Smula över fetaost och lägg några hela basilikablad på toppen.

Avocadopesto

1 avocado
10 blad färsk basilika
0,5 dl mandel
1 vitlöksklyfta

Hacka mandeln riktigt fint. Gröp ur avocadon och mosa ihop med mandelkrosset. Finhacka basilikan och pressa vitlöken. blanda med avokadomoset. Servera som röra till till exempel grillat!

RSS 2.0