Pepparkakor!

Tjoho! Hittade ett recept på pepparkakor på kolhydrater i fokus nyss. snor det till min receptsamling..

LCHF-pepparkakor

Sätt ugnen på 175°

100 g mald mandel
100g ( 4 st ) äggvitor
60 g smör
10 g vetemjöl ( kan nog uteslutas tor jag)
2 msk pepparkakskryddor
flytande sötningsmedel ca 3 g eller efter behag

Mal mandeln och rosta den lätt i torr stekpanna under omrörning. När det börjar få lite färg o dofta gott tillsätter du mjölet , kryddorna och sen i med smöret. Ta av stekpannan och låt det "smälta" ihop under omrörning. Vispa vitorna till hårt skum. söta . Rör ihop allt.  Sen tog jag ett msk mått o fyllde med smet, knackade ur det på bakplåtspappers klädd plåt. Tog en vanlig matsked o doppade i vatten ,tog baksidan på skeden o smetade ut kluttarna till kakor. Gräddade i ca 10-15 min. Lät de stå i eftervärmen och torka till lite.Det blev 16 kakor med följande innehåll / kaka
68,90 cal.   3,96 prot,   3,84 fett,     0.98 Kh

Vad är detta?

Hejsan!
Om du skulle titta in och undra vad detta är för någonting så vill jag förklara att det är precis exakt vad det ser ut att vara; recept på LCHF-kost utan kött och fågel, men med fisk.

Bloggen är endast tänkt att fungera som register för mig och min sambo när fantasin tryter i matskapandet och det är därför jag inte gör käcka personliga utlägg i anslutning till recepten.

Står du ut med en opersonlig blogg och tycker det är skoj med nya recept så hoppas jag ju givetvis att du hittar inspiration till köket när du letar runt lite under kategorierna.

Om kategorierna: Det är inte alltid lätt att kategorisera mat. Exempelvis; ska squash fyllda med bönsalza gratinerade i ugn sorteras under bönor, röra eller grönsaker? Jag valde bönor eftersom det är fad som är själva kokkonsten i det hela i detta fallet. Har försökt göra det så tydligt som möjligt.

Puss och kram cykelram!

Coleslaw

Gott som ersättning för potatis, pasta, ris.

4 portioner

Ingredienser:
5
dl vitkål
3 2 dl morot
0.3 msk majonnäs
1 1 dl crème fraiche eller kesella gourmet
salt efter smak
Svartpeppar


Gör så här:

Strimla vitkålen fint med kniven eller använd osthyveln och hyvla direkt från vitkålshuvudet. Strimla moroten.

Blanda vitkål, morot med majonnäs och créme fraice/kesella gourmet. Blanda med slev i stora dag. Cole slawen ska kännas luftig. Smaka av med havssalt och svartpeppar.


pangasius med ost


Till fyra personer:

Ingredienser:
4 pangasiusfiléer
12 skivor smakrik hårdost
citronpeppar
salt

Gör så här:
Stek fisken i smör och kryddor i en stekpanna. När fisken är färdigstekt; lägg 3 skivor ost på varje filé och låt den smälta av värmen.

Servera med exempelvis en coleslaw och stekta tomathalvor!

Spenat och kesopaj

en normalstor pajform


Ingredienser:
300 g färsk spenat eller 250 g fryst spenat
250 g keso
2 ägg
1 dl mjölk eller grädde
1dl lagrad ost, gärna parmesan
1-2 vitlöksklyftor
Riven muskotnöt
Peppar

Gör så här:
Förväll spenaten hastigt i en kastrull eller tina den frysta spenaten och låt den rinna av lite. Vispa samman ägg, mjölk och keso. Krydda med muskotnöt, peppar och salt. Pressa ner vitlöksklyftorna i stanningen och rör om. Blanda i spenaten och nästan all ost. Slå stanningen i formen och strö över den sista rivna osten. Grädda i cirka 180 grader i 35-40 minuter.

Servera med fräch sallad!

Soyabönsalsefyllda squash i ugn

4 portioner

Ingrediener:
2 stora squashar
1 burk soyabönor
1,5 burkar krossade tomater
en klick smör
Riven smakrik hårdost
1 vitlöksklfta
Spiskummin
muskott
salt
peppar


Gör så här:
Skölj bort gelen från bönorna och blanda med de krossade tomaterna i en kastrull. Ha i en klick smör och koka på svag värme tillsammans med vitlöken och kryddorna, ta ordentligt med spiskummin! Låt puttra tills vattnet reducerats och röran är mer fast, ca 10 minuter.

Dela under tiden squashen (som du tvättat ordentligt och skurit bort kvisten på) på längden så att du får fyra halvor. Skrapa ur kärnhuset ur halvorna så att det bildas en djup skål i var och en av dom.

Fyll halvorna med bönröranoch stö över ost. Gratinera i ugnen på 180 grader tills osten fått fin färg och squashen har mjuknat och blivit genomvarm, ca 20 minuter.

Räkröra

Räcker till fyllning för 4 avocadohalvor (men är jättegott till annat också)

Ingrediener:
1 stor näve räkor, gärna handskalade, annars tinade.
2 dl creme fraishe
2 msk majonäs
dill
saften och skalet från 1/4 dels citron
salt

Gör så här:

Blanda samman allt och låt stå svalt ett tag. Servera till önskad rätt.

Långkål

Passar utmärkts till omelett eller till soyabiff!

Ingredienser
Grönkål
Vispgrädde
Salt
Peppar

Gör så här:
Om grönkålen är fryst; tina den i en panna. Om den är färsk; Förväll den i panna med salt och peppar tills den är mjuk. Slå över grädden och småputtra på svag värme tills stuvningen är en stuvning.

Ostsvips

Detta är som chips, fast godare, och nyttigare!

Ingredienser:
Lagrad ost av något slag
Parmesan
salt
valfri kryddning (vitlök, rosmarin, paprikapulver etc)

Gör så här:
Riv osten och blanda med saltet och den eventuella kryddan. Lägg upp små högar av blandningen på bakplåtspapper. Grädda i ca 200 grader tills de fått fin färg. Tips: Om du vill ha tjockare chips så kan du blanda den rivna osten med äggula.

Fetaostpaj med grekiska melodier

ca 25 cm pajform

Ingredienser:
3 dl mjölk eller grädde
3 ägg
200 gram fetaost
1 gul lök
Riven ost, ungefär en näve.
2 klyftor vitlök
1 dl svarta oliver, gärna Kalamata-oliver
2 tomater
1 tsk rosmarin
salt och peppar

Gör såhär:


Vispa samman ägg, mjölk/grädde, riven ost, salt och peppar. Finhacka eller mixa hälften av osten och blanda i stanningen. Finhacka lök och pressa vitlöken, blanda i. Slå stanningen i formen, skär resten av fetaosten och tomaterna i bitar och fördela ovanpå stanningen. Strö över rosmarin och krydda med grovmalen svartpeppar. Kärna ur oliverna och lägg ut dem jämnt över ytan.

Grädda i cirka 180 grader i 40-45 minuter. Om pajen börjar få för mörk färg men fortfarande inte är färdig så täck med folie eller lock.

Servera pajen varm med en god sallad med en fräch yoghurtdressing och en skål soltorkade tomater i olja. Parmesanchips med vitlökskryddning är ett gott tillbehör.



Tonfiskröra kall

4 portioner

Ingredienser:

4 burkar tonfisk
4 dl keso
4 msk majonäs
Grovhackat hårdkokt ägg
salt
peppar


Gör så här:
Blanda allt i en bunke. Krydda gärna med muskott eller spiskummin, kanske riven ost.

Tonfiskröra varm

4 portioner.

Ingredienser:
4 burkar tonfisk
1 stor burk creme fraiche.
1 dl frysta ärtor
1 gul lök
ett uns spiskummin
salt
peppar

Gör så här:
Skiva löken och fräs den mjuk i rikligt med smör i en stekpanna med höga kanter/ traktörpanna.
Lägg i tonfisken och fräs den med tills den blivit varm. Häll i ärtorna och låt dom fräsa med samtidigt som du kryddar med salt och peppar och ett uns spiskummin. Häll i cremefraichen och vänd ner tonfisken i den. Puttra tills varmt, ca fem minuter.

Servera med sallad.

Broccoligratäng

Funkar även med blomkål....

Ingredienser:

Tid: 25 minuter
Portioner: 4 st

Ingredienser
500 g fryst broccoli
2 ägg
3 dl river ost
1 dl grädde
Salt och peppar

Gör så här
Sätt ugnen på 225°. Koka broccolin enligt instruktionerna på förpackningen. Låt broccolin sedan rinna av och lägg dem i en form med höga kanter. Blanda ihop övriga ingredienser i en bunke och häll blandningen över broccolin. Gratinera i ugnen tills osten fått en fin färg (10-15 minuter).


Broccoligratäng

Funkar även med blomkål....

Ingredienser:

Tid: 25 minuter
Portioner: 4 st

Ingredienser
500 g fryst broccoli
2 ägg
3 dl river ost
1 dl grädde
Salt och peppar

Gör så här
Sätt ugnen på 225°. Koka broccolin enligt instruktionerna på förpackningen. Låt broccolin sedan rinna av och lägg dem i en form med höga kanter. Blanda ihop övriga ingredienser i en bunke och häll blandningen över broccolin. Gratinera i ugnen tills osten fått en fin färg (10-15 minuter).


Kesogratäng med svampstuvning

För 4 personer

Kesogratäng:
8 ägg
1,5 dl vispgrädde
3 dl keso
lite peppar
lite salt
En näve riven ost till gratinering (gärna lagrad ost eller parmesan)

Svampstuvning:
2  stora nävar färsk svamp
2-3 dl soyagrädde (eftersom den reder sig på egen hand bättre än grädde utan mjöl)

Gör så här:

Gör svampstuvningen genom att hacka svampen till önskad storlek och koka den i soyagrädden tillsammans med salt efter behag, tills stuvningen blivit stuvning. Koka på svag värme länge.

Blanda 4 ägg med 0,7 dl vispgrädde och 1,5 dl keso, lite salt och lite peppar. Stek en omelett. Lägg den i en gratängform. Varva med svampstuvningen. Gör en likadan omelett och lägg den ovanpå. Strö ut den rivna osten över gratängen och låt den gratineras i ugnen på 200 grader i ca 10 minuter eller tills osten fått färg.

Servera med sallat.

Smoothie

2 - 3 port.

1 dl kokosmjölk
2 msk philadelphiaost
0,5 dl grädde
några halvfrusna bär
1 msk pysillumfrön

gör så här:

blanda allt urom physillumfröna i en bunke och mixa till en slät konsistens.
Rör ner physillumfröna.

Frukosttips

En lista med bra frukostmat om fantasin skulle tryta:

  • Afil m linfrö, lite bär och grädde
  • Turkisk yoghurt med bär eller kokosflingor
  • Avocado med röra
  • Ägg med majonäs
  • Omelett
  • Mögelost, osttärningar, oliver, halv tomat, grurkstavar, cremefraichedipp
  • Smoothie a la lchf
  • Stekt ägg m soyabacon, soyakorv och fransk senap.

Drick te, kaffe, cvitaminbrus till. Ha gärna en skvätt grädde i. För dig som äter kött kan du ju köra på riktig bacon och korv, men det hajjar du nog själv. se upp för falukorv, mycket mjöl och tillsatser!

Panacotta med bääär



Ingredienser för 4 portioner

2 gelatinblad eller motsvarande mängd i agar-agar
2 dl vispgrädde
1 vaniljstång
2 dl yoghurt eller kesälla
1 l jordgubbar/blåbär/hallon eller annat bär (hallon innehåller minst kolisar)

Gör så här

Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter.

Häll grädde i en kastrull. Dela vaniljstången på mitten och skrapa ur fröna i grädden. Lägg även ned vaniljstången och låt koka upp. Ta kastrullen från värmen och fiska upp vaniljstången.

Ta upp gelatinbladen ur vattnet och krama ur dem. Låt dem smälta i den varma grädden.

När grädden svalnat, rör ned yoghurt eller kesälla.

Fördela i 4 serveringsglas (genomskinligt är snyggt) och ställ kallt tills smeten stelnat.

Mosa bären och lägg ett lager ovanpå panacottan. Garnera med ett myntablad.


Broccoli och ädelostpaj

Till en ca 25 cm pajform behöver du:

3 dl mjölk eller grädde, jag använde mjölk
1 msk osötad senap
½ tsk salt
Svartpeppar
200 g broccoli
10 st körsbärstomater, ca 100 g
150 g blåmögelost
3 ägg
25 g smör
2 skivor gul ost

Gör såhär:

Sätt ugnen på 200 grader. Smörj en pajform med en del av smöret. Tina broccolin enligt anvisning på förpackningen eller bryt buketterna i mindre delar och koka dem i lättsaltat vatten i 3 minuter. Spola sedan med kallt vatten så den behåller sin gröna färg. Ev kan man skiva skaften på brocccolibuketterna i tunna skivor. Skölj och dela tomaterna i mindre bitar. Bred ut broccoli och tomater i pajformen.

Koka upp mjölken eller grädden tillsammans med smöret som inte gick åt till pajformen. När mjölken kokat upp tar du den från plattan och smaksätter du med senap, salt och peppar. Riv ned den gula osten och rör om tills denna smält. Låt såsen svalna en stund och smula under tiden över 2/3 av mögelosten i pajformen.

Vispa ned ett ägg i taget i smeten och häll denna över grönsakerna i formen. Smula över resten av osten. Grädda i mitten av ugnen tills pajen fått fin färg, ca 20-30 min.

Blomkålsmos

Blomkålsmos kan ersätta pasta/ris/potatis

Ingredienser:
Ett riktigt stort färskt blomkålshuvud
3 dl grädde 40%
50 gram (eller mer) Philadelphiaost

Skär/bryt blomkålen i buketter och låt gärna stocken gå med i riktigt tunna skivor.
Värm under tiden grädden i en större kastrull.
Lägg i blomkålen och smöret och salta.
Stormkoka nu i 5-10 minuter med lock på.
Rör emellanåt och checka av att det inte bränner i botten.
Ta av locket och koa under uppsikt tills det mesta av vätskan kokat in och kålen är mosig och ganska fast.
Ta bort från värmen och vispa med elvisp. (Starta i botten på kastrullen).
Tillsätt philadelphiaosten som bindemedel och vispa ordentligt.
Krydda med mald vitpeppar och mer salt om det behövs.

Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0