Het fiskgryta
2 torskfiskfiléer
1 burk kräftstjärtar
räkor efter behag
1 1/2 dm purjolök
squash
färska champinjoner
1 liten gul lök
en chilifrukt
färsk citronsaft
en skvätt limejos
en burk philadelfiaost
ca 3 dl vispgrädde
Gör så här
Fräs hackad lök med skivade champinjoner och purjolök i smör. Tillsätt tärnad squash. Häll på grädde och ha i philadelfiaosten. Tillsätt kryddorna och saften från en halv citron och lime. Lägg i bitar av fisk. När fisken är vit och såsen krämig så ta av kastrullen från spisen och tillsätt de avrunna kräftstjärtarna räkorna. Låt stå några minuter.
Varm choklad
Ingredienser:
3-4 dl Laktosfri mjölk (fet)
1-2 rutor (10-15g) mörk choklad (minst 70% cacao), eller 2 msk cacao.
vispgrädde
Gör så här
Krossa chokladen med fingrarna i en stor kopp. Häll över lite het mjölk och rör tills chokladen smält. Fyll upp med resten av mjölken och toppa rejält med vispad grädde .
Räkmacka utan bröd
Räkor
ägg
majonnäs
tomat
gurka
citronklyfta
salladsblad,
dill
Do it like this:
Gör "mackan" på ett par salladsblad istället för bröd, gör precis som en vanlig räkmakca.
festlig fisksoppa
hittat hos raringens lchf.
sjukt gott!
4-6 portioner
600 g färsk eller fryst fiskfilé, t ex torsk, kolja, rödspätta eller lax
400 g räkor med skal eller ca 150 g rensade
1 lök, t ex purjolök eller gul lök
100 g broccoli
2-3 stjälkar selleri
3 dl grädde
1 g (2 pkt) saffran
Pressad citron
1-3 tsk fänkålsfrön
1 msk dill
Salt och peppar
Smör att steka i
Ev 2-4 fiskbuljongtärningar
Gör såhär
Halvtina fisken om den är fryst. Skär ev bort skinn och ben om sådana finns. Skär fisken i ca 2 cm stora block. Skala räkorna.
Skala och strimla löken, snitta och skiva sellerin. Fräs lök och selleri i smöret i en rymlig gryta. Tillsätt saffran, fänkålsfrö, broccoli, ev buljongtärningar och vatten och låt allt koka upp. Lägg i och sjud fisken 2-5 minuter. Lägg därefter i räkor, dill, salt och peppar. Häll i grädden och hetta upp soppan. Smaka av med pressad citron.
Koldolmar
4 portioner
1 mindre kålhuvud
300 g soyafärs
3 ägg
1 dl riven ost
1 liten gul lök
1 dl grädde
Smör att steka i
Rött matlagningsvin
Soja
Salt och peppar
Gör såhär
Skär av rotsstocken på kålen och sjud kålhuvudet i lättsaltat vatten. Plocka av blad allt eftersom de lossnar. Du behöver 8-10 stycken och de bör vara mjuka nog att böja utan att de går sönder. Spara kokspadet.
Sätt ugnen på 200 grader.
Skala och finhacka löken. Fräs löken med färs, ägg, ost och kryddor i smör. Skär av eller krossa en del av nerven på bladen. Lägg en lagom klick av färsen vid roten på bladet och vik först den grova delen över färsen som ett lock. Vik därefter in sidorna och rulla ihop allt till en dolme. Fäst eventuellt ihop dolmen med en tandpetare.
Lägg dolmarna i en ugnssäker form eller långpanna och häll över kokspadet. Tillaga på nedre falsen i ugnen i 30-45 minuter. Dolmarna är färdiga när de börjar bli gyllenbruna. Häll över ett par dl av spadet ur formen till en kastrull och koka upp. Häll i en skvätt matlagningsvin och en aning soja. Red med grädde till gräddsås.
Blomkålsbiffar
Du behöver:
Blomkålsmos
Ägg
Örtkryddor
2 dl riven hushållsost
Salt och Peppar
Gör så här:
Blanda kallt blomkålsmos(se recept ”blomkålsmos”) med ägg och riven ost. För 3 dl mos behövs ca 1 rått ägg. Krydda efter behag. Forma biffar och stek i rikligt med smör på låg värme länge. Tycker du att det är problematiskt att få biffarna att hålla ihop så kan du förgrädda dom i ugn på 180 grader i cirka 20 minuter och därefter sterka dom till fin yta.
Smulpaj med hallon
200 g smör
3 dl kokos
500 g Hallon
3 msk Kanel
3 dl Grädde
½ Vaniljstång
Lägg hallonen i en pajform och strö kanel över.
Smält smöret och rör i kokosflingorna.
Täck frukten med kokosblandningen.
Grädda 175° ca 30 min. (Tills äpplena är mjuka)
Dela vaniljstången längs med och gröp ur fröna med en tesked. Blanda i grädden och vispa upp till fluff.