Sojakyckling i currysås

4 portioner:

*1 paket hälsans kök sojakycklingbitar
*3 dl creme fraische
*mycket curry
*halv tsk spiskummin
*vitlöksklyfta
*några jordnötter om du vill
salt
peppar
soja


Stek sojakycklingen i lite soja, en pressad vitlöksklyfta, spiskummin och mycket curry tills de fått fin yta. Häll på CF och blanda om, låt puttra ett tag och smaka av med salt och peppar. Servera gärna med tex kokt broccoli och några jordnötter på toppen!

Omelette grundrecept

en portion:

2 ägg
2 msk vispgrädde
salt
peppar


vispa ihop ingredienserna med en gaffel i en bunke. Stek på ganska stark värme och lyft hela tiden in smeten under omeletten tills allt stelnat. Jag gillar den stekt på ena sidan och krämig, andra gillar att vända på den!

Kräftstjärtssås

*2dl creme fraische
*1 burk icas kräftstjärtar i lag utan smakförstärkare
*salt, peppar, dill

Blanda ihop cf med kryddor efter smak och avrunna kräftstjärtar.

Frukostmuffins

Bra att ha i kylen och bara ta med sig på morgonen.

Ingredienser

5 ägg
1 dl grädde
1 dl riven ost
salt
peppar
Något av följande: 1 dl smulad fetaost, soltorkad tomat, champinjoner, tärnad sojakorv, oliver etc. eller blanda hej vilt.

Gör så här

Vispa lätt ihop ägg och grädde. Tillsätt ost, ditt valda innehåll, salt och peppar.

Häll upp i 10 pappersformar som placerats i en muffinsplåt. Grädda i 175 grader mitt i ugnen i ca 20 minuter.

Mustig Böngryta

4 portioner

1,5 burkar sojabönor
1 grön paprika, strimlad
1 röd lök, hackad
1 chilifrukt, hackad
1 burk krossade tomater
2 msk olivolja
salt
1 tsk spiskummin
1 vitlöksklyfta
Färsk basilika
Fetaost




Tillagning

Hacka löken.Strimla paprikan. Dela chilipepparn och ta bort kärnor (beroende på hur starkt du vill ha det). Hacka den urkärnade chilifrukten. Hetta upp olja i pannan och fräs lök, paprika och chilipepparn lätt. Häll på bönor och tomater. Späd eventuellt med lite vatten. Salta och peppra och krydda med spiskummin och pressad vitlök. Låt puttra tio minuter under lock. Rör i finhackad basilika. Smula över fetaost och lägg några hela basilikablad på toppen.

Avocadopesto

1 avocado
10 blad färsk basilika
0,5 dl mandel
1 vitlöksklyfta

Hacka mandeln riktigt fint. Gröp ur avocadon och mosa ihop med mandelkrosset. Finhacka basilikan och pressa vitlöken. blanda med avokadomoset. Servera som röra till till exempel grillat!

LCHFpizza

En pizza: (går utmärkt att göra större sats och göra en hel plåt pizza!)

Botten:

Ingredienser:

1 ägg

salt

2 msk olivolja

1svätt grädde

Oregano

1,5 msk fiberhusk

Gör så här:

1 ägg vispas upp med lite salt. ca 2 msk olivolja och 1 skvätt grädde blandas med ägget. Krydda med lite oregano. Rör försiktigt ner fiberhusken, skulle det bli klumpar så går det fint att homogenisera med mixer. Låt svälla i 20 minuter.

Bre ut smeten som en rund platta på en plåt, och sätt in i ugnen på 200 C i ca 15 minuter. Använd gärna varmluftsugn om du har, för att få det krispigare. Låt stå kvar på eftervärmen i ca 5-10 minuter.

 

Tomatsås (blir mer än till en pizza...)

Ingredienser:

1 burk hela skalade tomater

salt

oregano

vitlök

Gör så här:

Koka tomaterna i en kastrull och använd tex stavmixern för att få dom att bli en jämn smet. krydda med en klyfta pressad vitlök, oregano efter smak och en nypa salt. Låt svalna.

Pålägg:

Ingredienser

Här är det fritt fram att freesyla. Jag rekomenderar en god ost, parmesanost, färska skivade tomater, lite gul lök, basilika, oliver, sparris. Rouckula sallad är också jättegott på pizza!

Gör så här

Bre ut ett tunnt lager av tomatsåsen på pizzabotten. ha på ost och vilket pålägg du nu önskar. In i ugnen tills osten smält!

 

 


ägg och persiljesås

3 portioner:



3 dl sojagrädde/grädde
1 tärning grönsaksbuljong (utan glutamat!)
salt peppar
4 msk persilja
2 ägg

Koka äggen (hårdkokta) och låt kallna i kallt vatten. Skala och hacka äggen.

Häll grädden i en kastrull och smula i buljongtärningen, salta och peppra och koka upp. Tillsätt persiljan.

Lägg i de hackade äggen och rör om mycket försiktigt, låt koka upp igen och servera. passar jättebra till vit, kokt fisk!

Vegetarisk moussaka

4 port

ci 1 gul hackad lök

ci 1 hackad vitlöksklyfta

ci 2 dl sojafärs/ sojabönor

ci 1dl vatten

ci (gärna färsk) koriander

ci salt

ci 2 auberginer i tunna skivor

ci 4 tomater

ci knappt 3 dl grädde/ sojagrädde (tjocknar lättare till sås)

ci 1 ägg

ci salt och peppar

ci 2 dl riven 17 %-ig ost

 

 

Fräs löken i olja i en kastrull. Tillsätt sojafärs och vatten. Koka ihop till en gröt, det tar ca 20 minuter. Klipp i koriander samt smaksätt med örtsalt.

Lägg auberginskivorna på en skärbräda, strö på salt och torka av vattnet som bildats. Vänd på skivorna och gör likadant på andra sidan. Stek dem i olja i en stekpanna.

Skiva tomaterna. häll grädden/sojagrädden i en kastrull. Rör samtidigt som såsen får koka i 5 minuter. Rör i ägg och ost. Hetta upp men låt ej såsen koka mer.

Varva färsröra, aubergine- och tomatskivor i en smord eldfast form. Bred på den vita såsen. In i ugnen i 225 grader i 40 minuter. Servera med sallad!


Tomat och curryfisk

  • 2 frysta pollockfileer
  • 1 burk hela, skalade tomater
  • curry
  • salt
  • peppar
  • 3 ägg
Lägg de frysta fiskblocken i ugnssäker form. Krydda med salt och peppar. Mixa tomaterna till en jämn smet, ha i curry efter smak och rör om. Salta och peppra.  Häll tomatsmeten över fisken.

Koka äggen (hårdkokta) och tärna dom fint. Strö äggsmulet över tomatfisken och skjutsa in i ugnen på 200 grader i ca 40 minuter, eller tills fisken är färdig.

Servera med exempelvis blomkålsmos!

Soyabönsbiff

1 burk avsköljda soyabönor
skalet av en citron
ett ägg
spiskummin
salt
peppar


Mixa alla ingredienser i mixer tills du får en jämn smet. Låt stå i ca 20 minuter. Forma biffar och stek på låg värme ca 5 minuter på varje sida. Eller kör först i ugnen i ca 20 minuter för att få biffarna att hålla ihop, och stek sedan på dom för att få stekyta.

Tacopaj

  • 300 gram soyafärs
  • ett paket philadelphia
  • 2,5 dl creme fraiche
  • 1,5 tomat
  • ost
  • 1 tsk spiskummin
  • lite muskottnöt
  • 0,5 tsk chilipulver
  • 1 vitlöksklyfta
  • lite salt
Bre ut philadelphian jämnt i botten på en ugnssäker form. Bre ut creme fraichen ovanpå. Bryn soyafärsen i smör i en stekpanna och krydda med kryddorna. Häll på Några matskedar vatten så att allt blandas och låt det puttra in i färsen.

Bre ut färsblandningen i formen. Skiva tomaten och bre ut jämnt över färsen. Toppa med rikligt med ost, och lite svartpeppar. In i ugnen på 200 grader i ca 20 minuter, eller tills osten fått färg. Servera med fräch sallad!

Tzatsiki

  • 2 dl turkisk, fet yougurt
  • 1 dl gurka riven på grövsta rivjärnssidan och urpressad från vatten
  • 1 riktigt stor vitlöksklyfta
  • en skvätt vinäger
  • en skvätt olivolja
  • salt
  • koriander
Blanda samman alla ingredienser till en kall sås. Låt stå i kylskåp någon halvtimme innan servering.

Gratinerad tomat

  • 1,5 normalstora härligt mogna tomater per person
  • mozarella/hårdost
  • rosmarin
Dela på tomaterna i halvor, lägg i en inoljad ugnssäker form. Strö över lite salt, svartpeppar och rosmarin (helst färsk). Lägg på ost och yttlerligare lite rosmarin. In i ugnen på 200 grader tills dom blivit genomvarma och gratinerade!

RSS 2.0