Ingrediensförklaring

Folk har frågat eftter en lista med förklaringar till vad olika udda ingredienser är förnågot, och var man kan köpa det. Kommer fylla på listan vart efter tiden går.


SUKRIN (erythritol):


Vad?: är en sockeralkohol och innehåller förvånansvärt nog 100% kolhydrater, men dessa beter sig på ett annorlunda sätt än vanligt socker. Det tas nämligen inte upp av kroppen (går rakt igenom) och orsakar inte några insulinpåslag hos diabetiker (eller hos andra heller för den delen). När man smakar på sukrin kan det upplevas som lite kallt i munnen och det löser sig i varm vätska.

Det faktum att det inte höjer blodsockret gör att sukrin lämpar sig väl som naturligt sötningsmedel vid LCHF-bak och desserter! GI 0.
Läs på mer om suckrin här: http://en.wikipedia.org/wiki/Erythritol

Var?: Suckrin hittas inte (vad jag har förstått) i livsmedelsbutiker, eller i butik över lag. Man beställer suckrin via nätet och jag rekomenderar http://www.lowcarbshop.se/ eller http://mindresocker.com/.


FIBERHUSK:


Vad?:
är skalet av psylliumfrö som är malet till mjöl. Används som bindande ingrediens istället för alla sorters mjöl. perfekt när jag bakar "bröd", kakor eller gräddar pannkakor. Innehåller 0% kolisar per 100 gram och inte så mycket annat heller för den delen.

Man kan säga att man använder matskedar av fiberhusk istället för dl när man bakar, och det är viktigt att låta husket svälla i 20 minuter i smeten innan man går vidare med receptet (det sväller mycket).

Var?: Går att hitta i de flesta livsmedelsbutiker. Står oftast på avdelningen för glutenfria produkter. Fråga i din affär!


PO-FIBER:


Vad?:
är ett fiber som utvinns ur potatis och lämpar sig väl vid kakbak och dylikt. Då det binder stora mängder vätska så bidrar det till saftigt resultat. jag brukar dock vara försiktig med Po-fiber eftersom det innehåller 12g kolisar per 100g. En dl väger ca 18 gram. Man använder aldrig lika mycket Po-fiber som jöl, eftersom det sväller.

Var?: Du hittar påfiber i livsmedelsaffärer (glutenfrittavdelningen) och på apotek. Semper tillverkar po-fiber och du kan läsa mer om det här: http://www.semper.se/templates/Products.aspx?id=535




Italienska mandelkakor

CA 40 KAKOR

Mal 200g mandel till fint mjöl i mixer eller annat. (går fint att riva på rivjärnets fina del, men tar tid). Blanda i 2 fint rivna bittermandlar och 0,5 dl suckrin. Ett par kryddmått kanel är också gott att ha i. Blanda väl.

Ha i 2 äggvitor och blanda om tills du får en kladdig smet. Blöt händerna och ta ca en tsk smet, forma en slarvig boll och rulla eventuellt i flor-suckrin.

Lägg bollarna på en plåt och grädda i 15 minuter på 200grader. Kakorna ska vara lite sega i mitten när dom är klara.

Kall citron/dillsås

  • 2 dl gräddfil
  • skalet och saften av 1 ciron
  • några nypor hackad dill
  • salt
  • pepapr
  • en pressad vitlöksklyfta
Blanda alla ingredienser väl, låt stå ett tag i kylskåp och servera såsen riktigt kall!

kantarellsås

fräs önskad mängd kantareller i smör i en kastrull tillsammans med vitpeppar, salt och en grönsaksbuljongtärning utan glutamat. Häll på 50% vispgrädde och 50% soyagrädde så att vätskemängden räcker till det antal personer såsen ska räcka till. Låt puttra på svag värme. Rör om då och då. Tillsätt en liten liten skvätt soya. Färdigt!

Ädelost/mozzarellapaj (utan pajskal)

  • 1/2 purjolök
  • 4 ägg
  • 1 dl mjölk
  • en "normalstor" bit blåmögelost, lagrad.
  • 2 klumpar mozzarella.
  • 10 körsbärstomater
  • 6 färska champinjoner.
Vispa ägg och mjölk med lite salt och peppar. Skiva purjolöken i tunna skivor och ha ner i äggröran. skiva svampen fint och riv mosarellan i trådar. Ha i även detta i ägröran och smula ner ädelosten. Häll härigheten i pajform och toppa med körsbärstomater. Grädda i ugnen i cirka 30 minuter, eller tills ägstanningen stannat och pajen fått fin färg.

Ät med exempelvis fräch sallad till.

Spenatstuvning

Tina en påse fryst spenat i kastrull, rör i lite salt, vitpeppar och riven muskottnöt.
Häll i 2 dl soyagrädde och låt puttra på svag värme tills konsistensen är krämig.

Räkstuvning

Tina ett par dl räkor och blanda med 1,5 dl soyagrädde, salt, peppar och en skvätt vitt vin. Ha i 1/2 grönsaksbuljongtärning utan glutamat. Koka på svag värme tills stuvningen antar en krämig konsistens.

Pannkaka!

Smakar precis som vetemjöl-pannkaka!

2 portioner:

  • 4 ägg
  • 2 dl vatten
  • 1 dl grädde
  • 1,5 msk fiberhusk
Vispa ihop ägg, vatten och grädde, salta lite. Strö i fiberhusk och rör om. Låt svälla i minst 20 minuter.
Grädda i stekpanna med mycket smör, ta inte för mkt smet, gör pannkakorna riktigt tunna. Det kan hända att man får hjälpa till med stekspaden för att kladda ut smeten i pannan då den ter sig lite slemmig.

Ät med ett par hallon och vispad grädde.

vegetarisk kålpudding

*Hacka ett halvt stort vitkålshuvud till centimeterstora rutor.
*Bryn kålen i rikligt med smör tills den är mjuk. salta och peppra.
*Tina 1 påse sojafärs. Blanda den med ett ägg. salta lite.
*Lägg ett lager kål i botten av en form.
*Bre ut färsblandningen.
*Lägg ett sista lager kål över färsen oc hin i ugnen på 180 grader i 45 minuter.

Ät med brunsås och lingon.

Kladdkaka

*Vispa 2 ägg pösigt tillsammans med 1 dl suckrin.
*Smält 100 g smör ien kastrull och blanda med 1 dl kakao till en jämn smet.
*Blanda ihop chokladsmeten med äggfluffet.
*Tillsätt 1,5 msk fiberhusk och rör om försiktigt.
*Låt svälla i 20 minuter. Sätt ugnen på 200 grader.
*Smöra en liten form och fördela smeten jämt i formen.
*Grädda i 6 minuter. Även om kakan ser flytande ut. Ta ut den och låt svalna ett par timmar tills den är helt kall. Det kommer bli bra!

Ät m grädde:)

Sjyssta brön!

5 ägg
nästan 1,5 dl vatten
nästan 0,5 dl olja eller smält, avsvalnat smör.
3,5 msk fiberhusk
1,5 tsk brödkryddor
1,5 msk bakpulver
1 dl linfrö
lite salt.

*Vispa äggen med lite salt till pösigt pös.
*Häll i vatten och olja och rör om
*Strö i brödkryddor, bakpulver och linfrö. Rör om väl.
*Strö försiktigt i fiberhusk, rör försiktigt om tills allt blandat sig

*Låt svälla 20-30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader

*Klicka upp smeten i muffinsformar och grädda i 20-30 minuter. Låt svalna.

RSS 2.0