Koldolmar

4 portioner

1 mindre kålhuvud
300 g soyafärs
3 ägg
1 dl riven ost
1 liten gul lök
1 dl grädde
Smör att steka i
Rött matlagningsvin
Soja
Salt och peppar

Gör såhär

Skär av rotsstocken på kålen och sjud kålhuvudet i lättsaltat vatten. Plocka av blad allt eftersom de lossnar. Du behöver 8-10 stycken och de bör vara mjuka nog att böja utan att de går sönder. Spara kokspadet.

Sätt ugnen på 200 grader.

Skala och finhacka löken. Fräs löken med färs, ägg, ost och kryddor i smör. Skär av eller krossa en del av nerven på bladen. Lägg en lagom klick av färsen vid roten på bladet och vik först den grova delen över färsen som ett lock. Vik därefter in sidorna och rulla ihop allt till en dolme. Fäst eventuellt ihop dolmen med en tandpetare.

Lägg dolmarna i en ugnssäker form eller långpanna och häll över kokspadet. Tillaga på nedre falsen i ugnen i 30-45 minuter. Dolmarna är färdiga när de börjar bli gyllenbruna. Häll över ett par dl av spadet ur formen till en kastrull och koka upp. Häll i en skvätt matlagningsvin och en aning soja. Red med grädde till gräddsås.


Kommentarer
Postat av: Inger Härjerud

Jag har blivit bjuden på kålpudding i det eminenta köket i Malmö och det var jättegott. Kåldolmarna är säkert lika goda, jag ska prova. Har fått tag på torkad sojafärs.

2010-04-25 @ 21:13:32
Postat av: Saffran

Roligt! Soyafärs råder det brist på, ica verkar ha slutat ta hem den bra varianten. var hittade du torkad?

2010-04-28 @ 14:22:19
URL: http://fettgott.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0